Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

Egy lépés előre, kettő hátra

2017. november 07. - stonefort2

Hadseregünk forgószárnyas állománya némi előrelépésen ment keresztül 2017 folyamán, miután visszaérkezett Oroszországból a nagyjavításra kiküldött négy Mi-17-es közepes szállító helikopter. Az ősszel egy ötödiket is kiszállítottak, így azt hihetnénk, hogy néhány évre megoldott a légierő belföldi szállítási igénye.

dscn4894_resize.JPG

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a helikopterek a katonai feladatokon kívül egy sor egyéb területen is felhasználhatók, legyen az árvíz elleni védekezés, vagy teher beemelés építkezéseken, ahol nincs mód daruk használatára. Évekkel ezelőtt szinte példátlan parlamenti egyetértés volt a helikopter flotta nagyarányú modernizációjáról, korszerű nyugati típusra történő cseréjéről, de a kormány ennek ellenére mindmáig elodázta a kétségtelenül költséges, de szükségszerű lépést.

dsc_0854_resize.JPG

Több gyártó is már csaknem a "zsebében érezhette" a szerződést, de az üzleti és politikai életben egyaránt nagyon negatív benyomást keltő módon lettek elutasítva a tervek, így a komolyan vehetőségünk már rég a múlté.

dsc_0193_resize.JPG

Az említett nagyjavítás további kétezer üzemóra lehetőségét biztosítja gépenként, amit bizonyosan nem fogunk kihasználni, hiszen a repült órák "magyarosan" mindig elmaradnak  a lehetségeshez és kívánatoshoz képest. Ugyancsak probléma, hogy a hajózó személyzetek elveszítettek egy nagyon fontos képességet, az éjszakai bevethetőséget nagymértékben segítő éjjellátó készülékek használatát. Ez 2010-ben rendelkezésre állt, amikor az  NVG sisakra szerelhető készülékekkel történő repülést amerikai oktatók segítségével sajátították el.

dsc_3165_resize.jpg

A nagyjavított helikoptereken nem történt korszerűsítés,így azok a hetvenes évek színvonalán maradtak, bár a GPS alapú navigáció azért rendelkezésre áll. A helikopter flotta korszerűsítése úgy tűnik, hogy egyelőre lekerült a napirendről, még annak ellenére is, hogy egy tucat régi Mi-24-es harci forgószárnyas újbóli üzembe helyezését tervezik. Csak az a kérdés, hogy ezekkel ki repül majd, és ki végzi a műszaki kiszolgálást, ugyanis a flotta elmúlt években bekövetkezett "'legatyásodása" a képzett állomány jelentős részének elvándorlását eredményezte. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr7213199463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása