Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

Visegrad 4Sight

2018. március 29. - stonefort2

                                                    

2018 március végén Szolnokon került sor a különleges erők Visegrad 4Sight elnevezésű nemzetközi gyakorlatára, amelyen a „Visegrádi” országok vettek részt. Pontosabban tényleges katonai erővel a magyaron kívül a lengyelek és a szlovákok voltak jelen, a csehek megfigyelőként vettek részt, rajtuk kívül hasonló célból még osztrák katonák is ide utaztak.

dscn1624.jpg

A sajtó március 29-én kapott lehetőséget az események megtekintésére, amelyet egy éleslövészettel kezdtek. A magyar és lengyel katonák közösen hajtották végre az érdekes  bemutatót, amelynek során a néha nagyon közel voltak egymás tűzvonalához. Érdekes  tény, hogy a fedezékek lehetőségeihez igazodva jobb és bal kézzel egyaránt tudniuk kell lőni függetlenül attól, hogy személy szerint melyik a preferált fegyverfogási oldaluk. Láthattunk több eddig számunkra ismeretlen fegyverfajtát, amelyekről aztán később érdekes és fontos információk hangzottak el.

dsc_0420_resize.JPG

A lövészet után komplex harcászati bemutató következett. Az egykoron a repülő múzeumban lévő svéd és svájci gépek kapták  a meglehetősen dicstelen „ellenséges” szerepet, amelyeken kívül a támadó „különlegeseknek” meg  kellett semmisíteniük egy raktárt, és radar berendezést.

dsc_0447_resize_1.jpg

Elsőként két Gripen (38 és 39 számú) hajtott végre kis magasságú csapásmérést a földön álló gépekre, majd két Mi-17-es hozta a katonákat, akik a többi kijelölt létesítményt pusztították el, de  előtte még leküzdték  az azok védelmét ellátó ellenséges erőket.

dsc_0606_resize.JPG

A bemutató a hangárban folytatódott, ahol sor került egy fontos bejelentésre, a honvédség kézifegyver (pisztoly, géppisztoly, gépkarabély) készletének cseréjét cseh kooperációban hajtják végre a Zrínyi 2026 program keretén belül. Első lépcsőben a nyírtelki Arzenál végzi az összeszerelést, később pedig a teljes gyártás hazai lesz, erről és a licencek megvételéről már megszületett a szerződés.

dscn1650_resize.jpg

Bemutatták az MH2 vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár legújabb eszközét a részben amerikai segélyből vásárolt egy tucat Polaris könnyű terepjárót, amely érdekes módon kategóriáját tekintve hasonló az anno itthon kifejlesztett, de gyártásra ki tudja mi okból nem került Szöcskével.

dscn1647_resize.JPG

A rögtönzött kiállításon meg lehetett tekinteni szinte az összes rendszeresített fegyvert,  a felderítő dróntól a Carl Gustav páncéltörőig, és a hangár előtt ott állt egy további újdonság is. Nem tudni mi okból, de a kiosztott lajstromszámot cseh polgári jelzéssel letakarva állították ki az új, februárban érkezett Z-143-est, amely elvileg részben felderítő feladatra is alkalmas lehet, azonban a törzse alól hiányzott a forgatható FLIR kamera rendszer.

p1250625_resize.jpg

A rendezvény jó lehetőséget adott egy kis nosztalgiázására is, mivel a helyszínek közötti buszozás közben láthattuk a kivont technika egy részét, köztük a sokak által kedvelt MiG-eket is.

A látottak megerősítették azokat a híreket, amelyek a haderő fejlesztés felgyorsításáról szóltak. Valóban úgy tűnik, hogy ezúttal nem pillanatnyi fellángolás, és a régebbiekhez hasonló  „füstbe ment terv” lesz a Zrínyi 2026, amelynek már eddig is történt több kicsi, de fontos lépése.

Végezetül néhány további fotó a nap eseményeiről

dscn1612_resize.JPG

dscn1616_resize.JPG

"Magyar-lengyel két jóbarát....."

dscn1618_resize.JPG

dsc_0479_resize.JPG

dsc_0497_resize.JPG

dsc_0591_resize.JPG

A messzi távolban egy Mi-24V. Különös, hogy a múzeumi "Csőrike" főreduktorát és hajtóműveit kiszerelték. Műszaki logika szerint minden bizonnyal szükség volt rájuk a Szentpéterváron lévő hasonló gépek nagyjavításához.

dscn1634_resize.jpg

dscn1635_resize.JPG

dscn1641_resize.jpg

dscn1643_resize.jpg

dscn1653_resize.JPG

p1250627_resize.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr2313788832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása