Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

Egy légi legendával kevesebb......

2019. május 01. - stonefort2

A svájci Breitling óragyár hasonlóan az osztrák energiaital gyártóhoz, számos technikai érdekességet szponzorál. Ezek egyike a Super Constellation utasszállító repülőgép, amely korának csúcsát jelentette. Sajnos azonban a gép fenntartási költségeit már nem tudják vállalni, így a "Connie" a jövőben  nem repülhet. Pedig nem mindennapi látványosságot jelentett, amikor füstfelhőt eregetve sorra életre keltek a 18 hengeres kétsoros Wright Cyclone csillagmotorok, majd a gép jellegzetes hanggal a levegőbe emelkedett.

dsc_1661_resize.JPG

A típust  az amerikai  Lockheed fejlesztette a második világháború idején, mégpedig Howard Hughes elképzelése alapján. A milliárdos saját maga is részt vett a tervezés irányításában, aminek eredménye lett a különlegesen szép vonalú "klasszikus" repülőgép. A több mint 800 legyártott példány fele katonai felhasználású volt, csakúgy mint az az 1955-ben elkészült és az USAF állományába került C-121C jelű gép, amelyet évtizedekkel később a svájci cég pénzén felújítottak és újra repülőképes állapotba hoztak. 

dsc_1604_resize.jpg

A HB-RSC lajstromjelű "Connie" minden repülőnap szívesen látott vendége volt, így 2015 júliusában  eljutott Magyarországra is, ahol a Duna feletti légi bemutatón vett részt.

dsc_1817_resize.jpg

A német Lufthansánál évtizedes program volt egy hasonló, de más változatú Constellation teljes felújítása és repülőképessé tétele, de egyelőre úgy tűnik, hogy nem valósulhat meg, több okokból. Az egyik anyagi természetű, azaz túl sokba került, a másik, hogy szigorúbb szabályozás vonatkozik a régi gépekre, miután Svájcban lezuhant az egyik több mint 70 éves Ju-52-es. 

dsc_1665_resize.JPG

Az igazsághoz tartozik, hogy a Breitling színeiben repült "Connie" műszaki állapota is hagyott maga után kívánni valót, legalábbis messze rosszabb állapotban volt, mint az osztrák energiaitalos cég hasonló korú DC-6-osa. A földről  nézve azonban ez nem látszott,  éppen ellenkezőleg az esztétikus vonalai vonzották a tekintetet. 

dsc_1705_resize.jpg

dsc_1809_resize.jpg

dsc_6901_resize.jpg

p1190734_resize.JPG

p1190748_resize.JPG

p1190796_resize.JPG

p1190835_resize.jpg

(saját fotók)

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr5214798050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása