Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

Szpotter "csemege" Ferihegyen

2020. október 10. - stonefort2

Szeptember utolsó napjaiban egy különleges, és manapság már ritka vendég érkezett Budapest nemzetközi repülőterére. Kirgizisztánból jött magas rangú küldöttség, amelynek szállító eszköze a ma már "oldtimernek" és ritkaságnak számító Tu-154-es volt. A szovjet három hajtóműves mifelénk is jól ismert, hiszen annak idején a MALÉV legfőbb típusaként üzemelt hosszú időn keresztül. A közelmúltban az egyik múzeumi példány, mégpedig az első HA-LCA lajstromjelű visszakapta eredeti "ruháját", így a reptérre látogatók egyik kedvenc fotótémája lett.

A különleges vendég Ferihegyen Kirgizisztánból

dsc_8192.jpg

Azonban aktív gépet már nem nagyon látni, az Aeroflot jó tíz évvel (inkább több) ezelőtt még rendszeresen járt Ferihegyre a típussal, de utasforgalomban már az oroszoknál sem nagyon alkalmazzák, mivel alaposan eljárt felette az idő. Pedig talán hihetetlen, 2013-ig (!) volt gyártásban. No nem azért, mivel a sorozatos korszerűsítések nyomán a mai kor igényeinek megfelelően gazdaságos és biztonságos volt. Egyszerűen azért, mivel az orosz ipar  nem (és azóta sem) volt képes létrehozni egy korszerű, és a nemzetközi piacon is eladható középkategóriás új típust. 

dsc_8193.jpg

A Tu-154-es prototípusa 1968. október 4-én emelkedett először a levegőbe, 1972-től állt forgalomba, és összesen 1026 darab készült belőle. Akkor korszerűnek számított, a kisebb módosításokat követően a B2 verzió a CAT II körülmények mellett, azaz alig pár száz méteres látástávolság mellett is lehetővé tette a leszállást.

img_0150.jpg

A MALÉV annak idején ezt a  változatot üzemeltette, mégpedig sikerrel, bár ez viszonylagos. A típus gyorsan népszerű lett, hiszen akár 160 embert is kényelmes körülmények között, és az akkor nemzetközi összehasonlításban is kiválónak minősített  fedélzeti kiszolgálás mellett juttatott el úti céljához.

img_0147.jpg

Azonban voltak árnyoldalai is a Tu-154-esnek. Az első "A" széria szárnyszerkezetében már rövid idő elteltével fáradásos repedések keletkeztek, amit a "B" verziónál már sikerült kiküszöbölni. A szerkezeti anyagok minősége azonban később sem lett elvárható szintű ami komoly korróziót eredményezett. Néha még a vastagabb megerősített törzskeretek alumínium ötvözeteit is kézzel lehetett morzsolni. Az eredeti hajtómű sem volt szerencsés választás, a Kuznyecov NK-8-2 erőforrások üzemideje a töredéke volt az elvárhatónak, már pár ezer repült órát követően cserére szorultak. 

A fedélzeti mérnök munkahelye

img_0044.jpg

Ennek ellenére a Tu-154-es egy sikertörténet lett, aminek azonban nagyon egyszerű oka volt. Nem állt rendelkezésre alternatív megoldás, a keleti blokk politikai okokból (ritka kivételtől eltekintve) nem vásárolhatott nyugati technikát. 

A hiányosságokkal a szovjet tervezők is tisztában voltak, ezért hamarosan hozzáláttak a továbbfejlesztéshez. A Tu-154M változat már a sokkal gazdaságosabb, ugyanakkor nagyobb tolóerejű Szolovjev D-30-KU hajtóműveket kapta meg. Egyszerűsítették a fékszárnyakat, jobban hozzáférhető helyre került az APU (vagy oroszosan VSZU) fedélzeti segéd gázturbina, és a különbségeket még lehetne sorolni. 

Tu-154M az Aeroflot színeiben

dsc_1016.jpg

Összehasonlításképpen a "B" verzió 47 ezer liter kerozinnal 3900 km-re tudott elrepülni, az "M" viszont alig több, 49 ezer literrel 6600 km-re. És ugyanennyi utast hasonló paraméterek mellett egy hosszabb verziójú Boeing 737-es 26 ezer literrel.

Sajnos az szovjet (orosz) fejlesztések nem tartottak lépést a világ elvárásaival, így a Tu-154-es, amely egyébként kivételesen szép kialakítású repülőgép, lassan eltűnt az égboltról, noha az üzemidő tartalékuk alapján még ma is repülhetnének. Azonban  utasforgalomban már talán csak Észak-Koreában alkalmazzák. 

dsc_0925_1.jpg

A típus eredeti tervezett élettartama 45 ezer óra lett volna, a későbbi hosszabbítás lehetőségével, de ezt nem nagyon sikerült kihasználni. 

A teljes képhez tartozik egy szomorú statisztika, a Tu-154-esek közül balesetben 68 példány veszett oda, vagy sérült meg oly mértékben, hogy további repülésre alkalmatlanná vált. Sajnos ezen a területen mi sem álltunk jól, még akkor sem, ha egyik veszteség sem műszaki okokra volt visszavezethető.

dsc_8153.jpg

A rendszeresítés idején a gyártás nem tudott lépést tartani az igényekkel így a MALÉV néha további gépek bérlésére kényszerült. így került magyar lajstromba az Aeroflottól átvett HA-LCI, amely 1975. szeptember 30-án a Földközi-tengerbe zuhant. A gép Bejrútba teljesített járatot, ahol akkor háborús helyzet volt, és hivatalos okokat mind a mai napig nem lehet tudni. Ennek részben oka, hogy ha kiderülne az, hogy harccselekmény áldozata lett a gép, akkor nem járt volna az igen jelentős mértékű, a gép értékének többszörösét kitevő  biztosítási összeg az üzemeltető cégnek. Noha felelőtlen találgatásoknak nincs helye, a leginkább valószínű ok egy Libanonnal szomszédos  ország légierejének vadászgépéről indított rakéta lehetett.

dsc_7234.jpg

Egy másik MALÉV Tu-154-es, a HA-LCF Prágában járt szerencsétlenül, durva leszállás során a szárny mögötti törzs egyben leszakadt, noha ezt követően a gép a saját futóművein állt meg. Azonban szerencsére áldozatokat nem követelt az esemény, mint az utolsó baleset sem, amikor 2000. július 4-én Szalonikiben a HA-LCR behúzott futóművekkel próbált meg leszállni. Mindkét gépveszteség okát emberi tényezőknek lehetett betudni. 

De emlékezzünk csak a szépre, márpedig a Tu-154-es szép repülőgép. Az évek során számos alkalommal kaptam lencsevégre a típust, ezek közül következik egy válogatás.

dsc_7161.jpg

A szlovák kormánygépet is kivonták már

dsc_3618.jpg

A lengyel állami vezetők szállítására szolgáló 101-es számú gép szomorú véget ért, Szmolenszk repülőterén a végső megközelítés közben földnek ütközött. Szinte a teljes  lengyel politikai és katonai vezetés életét veszítette.

p1160482.jpg

Javításon a ferihegyi hangárban

img_0046.jpg

Rövid ideig teherforgalomban is üzemelt, de ennek korlátot szabtak az ajtó méretek

img_0047.jpg

Furcsa festéssel,  eladás előtt. Földi gyakorló példány lett

img_0051.jpg

Orosz kormányzati szállítógép

p10102.jpg

A középtájon lévő sötét vezérsíkos gép valamikor a MALÉV állományában repült. A kép Domogyedovóban készült.

p1000736.jpg

A következőkben néhány mifelénk ismeretlen orosz és utódállami légitársaság gépének fotói, amelyeket 2008-.ban a Moszkva közelében lévő Domogyedovó repülőterén fotóztam.

Ural Airlines Tu-154B

p1030078.jpg

A szibériai S7-es gépe

p1000344.jpg

A távolabbról készült fotóim minősége csapnivaló, aminek egy oka volt. Noha a reptéri belépésnél mindig átvilágították a táskámat, amiben benne volt a kis Panasonic kompakt gép, elvileg nem volt szabad fotózni. Erről ugyan a helyi oktatási anyagban nem volt szó, és nem volt aláírt nyilatkozat sem a részünkről, hogy tudomásul vettük. . A nagyobb tükörreflexest azért nem mertem bevinni, mert bukta esetén biztosan nem adták volna vissza. A gyakorlat ebben az esetben is más volt, mint az elmélet, ezért voltunk többen is, akik azért fotózgattak, módjával. 

p1000759.jpg

p1000803.jpg

p1020851.jpg

p1060688.jpg

A nálunk járt kirgiz kormánygép "tesója" a 0002-es

p1060706.jpg

p1060772.jpg

A MALÉV koporsójába nem szögeket, de ácskapcsokat ütő orosz szélhámos, Abramovics légitársaságának gépe

p1060684.jpg

p1030578.jpg

p1060707.jpg

p1030615.jpg

p1030221.jpg

p1030646.jpg

Dolgoznak a sugárfékek

p1020978.jpg

p1030236.jpg

Az összes fotó saját készítésű.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr9116234192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása