Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

A kicsi, és a nagy

2018. augusztus 02. - stonefort2

"Flying Sword" Kecskeméten

Idén eddig nem sok  közös gyakorlatra került sor az alföldi bázison, és azok sem a régen megszokott nagyobb szabású események. A 2018. július 30 és augusztus 3 között megtartott magyar-brit "közös repülő harcászati kiképzésen" például mindössze kettő gép vett részt a vendégek részéről, de azok sem a ködös Albionból érkeztek, hanem Romániából a Fekete-tenger partján lévő Mihail Kogalniceanu légi bázisról.

dsc_0038_resize.jpg

A román légierő az F-16-ok bevethetőségének eléréséig külföldi segítségre szorul az alapvető vadász készültségi szolgálat ellátása terén, ezért felváltva szövetséges országok gépei települnek át, hogy biztosítsák az ország légvédelmét és a tenger felett esetleg közeledő idegen repülő eszközök azonosítását, elfogását.

dsc_0118_resize_2.jpg

A feladatban a Royal Air Force is részt vesz, négy Eurofighter Typhoon FGR4 típusú vadászbombázóval, amelyek azonban a jelenlegi feladatnak megfelelően csak légi célok elleni fegyverzetet hordoznak. Ezek közül települt át Kecskemétre kettő gép (ZJ921 és 923), a "Repülő Kard" fantázianevű közös kiképzési repülésre, amelynek során a brit pilóták összemérték tudásukat a magyar Gripenek hajózóival.

p1260729_resize.JPG

Az együttműködés nem új keletű, már 2005-ben települt az alföldi bázisra hat brit Tornado F.3 vadászgép, amelyek akkor a MiG-29-el hajtottak végre közös feladatokat a Dragon Nest gyakorlat keretében. De repültek itt Harrier, Hawk gépek is, ezen felül az elmúlt évben ugyancsak voltak nálunk pár napra brit Typhoon-ok,  amelyek Pápán is megfordultak a Load Diffuser gyakorlaton.

Érdekesség, hogy a RAF pontosan ugyanazt a négy Typhoon-t küldte (ZJ921, 923, 928 és 939) a Coningsby bázis 3. századától Romániába, amelyeket most is, Kecskemétre az első kettő, Pápára tavaly a második kettő települt át. Jelenleg a RAF 135. expedíciós repülő ezredének állományába tartoznak, így az eredeti alakulat jelzéseket, jelvényeket eltávolították róluk.

dsc_0099_resize_1.jpg

A  921-es gép további érdekessége, hogy ez volt az első, amelyen végrehajtották az 1600 órás ipari szintű nagyjavítást, és ez is azok között volt, amelyek 2011-ben az olaszországi Gioia Del Colle bázisról kiindulva részt vettek a Líbia elleni akcióban.

dsc_0126_resize.jpg

A sajtó számára 2018 augusztus 2-án tették lehetővé a bejutást, a kecskeméti bázisra, ahol megjelent Nagy Britannia budapesti nagykövete a rendkívül szimpatikus  Iain Lindsay, aki magyarul mondott beszédet. A rövid látogatás során megtekinthettük az egyik Typhoon-t, amely méretével jelentősen eltért a jóval kisebb Gripen-től.

dsc_0050_resize.jpg

Mindössze egy fel- és leszállás fotózására nyílt módunk, a brit vendégek nem titkolt szándéka a Typhoon "erőnlétének" demonstrálása volt, a 921-es gép a Gripen-hez képest rövidebb startot követően közel függőlegesen emelkedve tűnt el a szemünk elől. Mindez nem csoda, hiszen a közös európai fejlesztésű harci gép több mint kétszer akkora tolóerővel rendelkezik, mint az egy hajtóműves svéd típus.

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr6814158115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása