Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

Furcsa pár.....

2018. augusztus 17. - stonefort2

Ferihegyen az utasszállító gépek számítanak mindennapos látványnak, a különböző társaságok igyekeznek egyedi, a többiétől eltérő színvilággal jelölni hovatartozásukat. A szivárvány minden színében pompázó közforgalmi gépek mellett néha "katonás" szürke "légi bálnák" is leszállnak. A kisgépes és teheráru forgalmat bonyolító egyes terminálon rendszeresen megfordulnak katonai szállító gépek vagy helikopterek, hiszen Ferihegy tartalék NATO bázis is, 

dscn5888_resize.jpg

2018. augusztus 17-én délután egyszerre kettő brit Airbus A400M Atlas katonai teherszállító érkezett, érdekes módon az egyik az angliai Brize Norton légi bázisról, a másik pedig Románia felől. Nyilván egyeztetve volt a kis intervallumban történő érkezés és a háromnegyed órával későbbi távozás. Mivel a hajtóműveket le sem állították, rakodás sem történt, ezért szinte bizonyos, hogy gyakorló repülésről volt szó.

dscn5892_resize.JPG

Az Atlas ugyanis jelenleg rendszeresítés alatt áll, és a személyzetek átképzése javában tart. Noha azonos típus, a két gép különbözött, a ZM405 számú  csak alap felszereléssel rendelkezett, míg a  később érkező ZM411-esen már ott volt a legkorszerűbb rakétavédelmi rendszer, amelynek szenzorai és a lézeres berendezés jól láthatók. Mivel ezek nem éppen olcsó eszközök, minden valószínűség szerint csak azok a gépek kapják meg, amelyek később hadműveleti zónákba is repülnek majd. Az Európán belüli katonai szállítási feladatok, kiképzési repülések nem igényelik a drága rendszer meglétét.

dscn5930_resize.JPG

Az A400M Atlas már nem először volt látható Ferihegyen, azonban egyszerre kettő még sohasem parkolt az egyes terminálon.

dscn5932_resize.JPG

dscn5939_resize.jpg

dscn5945_resize.jpg

dscn5957_resize.JPG

dscn5958_resize.JPG

dscn5959_resize.JPG

dscn5960_resize.jpg

dscn5967_resize.JPG

Ez a "kütyü" az infravörös önirányítású rakétákat eltérítő lézeres berendezés

dscn5968_resize.JPG

dscn5985_resize.JPG

dscn6036_resize.jpg

dscn6038_resize.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr3414187463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása