Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

Szerény Szent István napi ünnep a levegőben

2020. augusztus 20. - stonefort2

Hagyomány, hogy augusztus 20-án a Duna budapesti szakasza felett díszelgő légi felvonulást hajt végre a légierő. Ezúttal sem maradt el a látványos esemény, de lényegesen szerényebb körülmények között került rá sor, a COVID19 járvány miatt. Nem is lett széleskörűen propagálva, hiszen ha nagy tömeg gyűlik össze a Duna partján az ellentétes a járványügyi előírásokkal. A Kossuth-téren megtartott hagyományos tisztavatáshoz igazodva került sor először a szolnoki alakulat forgószárnyasainak átrepülésére, a nemzeti színű zászlót hordozó 704-es oldalszámú Mi-17-est három vadonatúj H145M könnyű helikopter követte, amelyek rendszeresítése az elmúlt év végén kezdődött meg. A kecskeméti MH59 is képviseltette magát, de a három Gripen áthúzása igencsak magasan és "lábujjhegyen" történt, megelőzendő a mindenen felháborodók tiltakozó telefon áradatát. A vadászgépek az elmúlt évben a világon is párját ritkító látványossággal szolgáltak, a kötelékek hatalmas "tüzijátékot" varázsoltak a Parlament előtti Duna szakasz felett, több száz infracsapda (amely a gép ellen indított rakéták eltérítésére szolgál) kiszórásával. Erre most nem került sor.

A Budapest feletti légi látványosságok megörökítése előtt mindig dilemma, hogy honnan lenne kedvezőbb fotózni. A legjobb természetesen a Gellért-hegyen lévő Citadella, de ez délelőtt ellenfényes. Pestről viszont nem lehet olyan képeket készíteni, amelyek hátterében a város látható. Végül maradtam a magaslati helyszínnél, ami még egy kis plusz testmozgást is jelentett, hiszen a Gellért-térről felsétálni igencsak meglihegtető.

Helikopter kötelék a Duna felett

dsc_6503.jpg

A kötelék tartása nem is olyan egyszerű, néha helyesbíteni kell

dsc_6508.jpg

dsc_6512.jpg

dsc_6514.jpg

dsc_6514.jpg

dsc_6519.jpg

dsc_6523.jpg

Egy "biomechanikus" repülő is bele alkalmatlankodott a képbe

dsc_6526.jpg

dsc_6529.jpg

A Gripen részvétel rövid, halk és magas volt elkerülendő a tiltakozás cunamit

dsc_6532.jpg

Amerről jöttek, arra távoztak

dsc_6563.jpg

dsc_6565.jpg

dsc_6577.jpg

Eddig a mai események, most jöjjön egy kis nosztalgia 2015-ből. A helyszín azonos, az alkalom más, az RB Air Race záró eseménye.

A kecskemétiek nagyot "alkottak", a Gripen géppár "rendesen" lejött és a két áthúzásuk azóta is emlékezetes.

dsc_2005.jpg

dsc_2011.jpg

A meredeken emelkedő gép még mindig a Citadella szintjében van

dsc_2015.jpg

Itt már visszafelé, a darun lévő operatőrnél alacsonyabban

dsc_2023.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr5316171020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása