Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

A nyár első napja Kecskeméten

2021. június 01. - stonefort2

Június 1-én a "földi halandók" újra bebocsátást nyertek légierőnk legfontosabb bázisára, ahol a JAS-39C/D Gripen-ekkel repülő Puma század üzemel. Ezúttal azonban nem csak a jól ismert repülőgépeket és üzemeltetőiket láthattuk, hanem néhány nem szokványos vendéget is, mégpedig az US ARMY állományába tartozó helikoptereket. Közöttük volt egy olyan típus, amely első alkalommal érkezett hazánkba. Az UH-72 Lakota könnyű forgószárnyas "egyenesági" rokonságban van a nálunk közelmúltban rendszeresített H145M-el, az amerikai felségjelű  gép azon kevés típus egyike, amely európai származása ellenére megrendelést kapott a tengeren túlról. 

A "Pumák" ezúttal nem csak a szokványos feladatokat hajtották végre, hanem a csapásmérést is gyakorolták, erre utalt a két gépre függesztett CATM-65H gyakorló rakéta, amely egy "kiherélt", hajtómű és robbanóanyag nélküli imitátor,  azonban az eredeti AGM-65H Maverick  televíziós önirányító rendszerével lett ellátva. Ugyanezek a gépek hordozták a törzsük alá függesztett Litening konténert is, amely a földi célok felderítésére, és megjelölésre szolgál. A szóban forgó rakéta "fire and forget" típusú, azaz indítását követően nincs további teendője vele a pilótának, és  akár mozgó célpontot is nagy pontossággal semmisít meg. Cserébe nem olcsó, hanem drága, egyetlen példánya több százezer dollárba kerül. Ez a fegyver már a múlt, hasonló távolságon belüli célok ellen egyszerűbb és olcsóbb eszközök is rendelkezésre állnak, de sajnos nem nálunk. 

A Maverick  alkalmazását minden bizonnyal a hajmáskéri lőtéren gyakorolták. A Gripeneket közelről, de a kecskeméti vendégeket, vagyis az amerikai helikoptereseket csak tisztes távolból vehettük szemügyre, a már említett Lakota mellett itt volt néhány Black Hawk és CH-47F Chinook szállító helikopter is. Utóbbi a "Big Windy" azaz "Nagy Széltoló" névre hallgat, és nevéhez illő méretű, akár tíz tonna terhet is a levegőbe emelhet. 

És most jöjjenek a képek.

Öt gépet készítettek elő a mai repülési feladatokra, közülük egy volt tartalék, hogy műszaki probléma esetén se kelljen törölni a tervezett repülést.

p1340985.jpg

Gyakorló Maverick rakéta a szárnya alatt

p1340982.jpg

dsc_6605_resize_1.jpg

Repülésre előkészítve

dsc_6598_resize.jpg

Gépátvétel

dsc_6617_resize.JPG

APU indítás (segédhajtómű)

dsc_6620_resize.jpg

Ideális időjárás a fotózáshoz

dsc_6866_resize_1.jpg

Függesztmények nélkül

dsc_6757_resize.jpg

A Litening konténer a csapásmérő bevetések fontos segédeszköze

dsc_6819_resize_1.jpg

dsc_6671_resize.jpg

Felszállás utánégetővel

dsc_6677_resize.jpg

dsc_6685_resize.jpg

dsc_6700_resize.jpg

 

Feladata végeztével vissza érkező géppár

dsc_6786_resize_1.jpg

Háttérben a "Széltolók"

dsc_6801_resize.JPG

A pilóta kezében két érdekesség. A  tégla alakú "doboz" a repülés adatait tartalmazza,  a feladat végrehajtásának  kiértékeléshez. A másik a század kabalája, Tima a fekete párduc, nyakában a Pumák hagyományos "babos kendőjével". Irigylésre méltó repült óra mennyisége van a plüss figurának.

dsc_6849_resize.JPG

A "halál szeme".Ha ezt látja közeledni egy harckocsi személyzete, akkor már csak egy másodpercig élnek.

dsc_6861_resize_1.jpg

Leszállás után az első, vissza helyezni a földi biztosítékokat. A piros jelzőzászlós acéltüskék megakadályozzák a véletlen leoldást.

dsc_6826_resize.JPG

A következő feladathoz nem volt szükség a gyakorló rakétára, ezért leszerelték a gépről. Érdekesség, hogy a Maverick az indító sínjével együtt kerül fel- és leszerelésre.

dsc_6867_resize.JPG

Két kézi csörlő szolgál a fegyverek kezelésére

dsc_6880_resize.JPG

A kutató-mentő feladatú vörös keresztes Black Hawk személyzete nem integet, tornáznak. A jó kondíció mindennek az alapja.

dsc_6737_resize_1.jpg

Ugyanez a gép kissé közelebbről

dsc_6984_resize.JPG

A nagy és lomha CH-47F önvédelme ultramodern, a hátsó buborék ablak alatt látható a DIRCM berendezés, amely lézerrel vakítja meg a helikopter ellen indított infravörös önirányítású rakétákat.

dsc_6731_resize.JPG

Chinook szemtől szemben

dsc_6931_resize_1.jpg

Egy másik UH-60 Black Hawk előkészítés alatt

dsc_6954_resize.jpg

A Lakota több száz példányban szolgál az US ARMY állományában

dsc_6957_resize.JPG

Június első napján jobb programot el sem lehetett volna képzelni. A kitűnő időjárás a szerencsének, a fotózási lehetőség viszont a bázis sajtósainak volt betudható, amiért köszönettel tartozom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr1416579144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása