Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

Nyugdíjazva

2016. november 02. - stonefort2

A "Lufi" kivonta a régi 737-eseket

A német Lufthansa légitársaságnak hosszú időn át meghatározó típusa volt a rövid és középtávú útvonalakon alkalmazott Boeing 737-es, amelyből másfél száz szolgált 48 éven keresztül. A típusból egyetlen egy sem szenvedett katasztrófát a társaság színeiben, ami rendkívüli teljesítmény, és nem csak a szerencsén, hanem elsősorban a magas szintű üzemeltetésen múlt. A kivonásra ítélt gépeken sem kívül, sem belül nem látszott a koruk, a "Lufi" azon kevés cég közé tartozik, amely a gépeinek az utasok által nem látható részeit is makulátlanul tisztán tartja. 

dsc_9803_1.jpg

A 737-es számos zseniális mérnöki megoldást hozott, a spoiler mixer, a főfutó walking beam, a kifelé nyíló, mégis "plug in" típusú ajtók, stb. mellett elég, ha a gép külső szárny, hajtómű és vezérsík elrendezését nézzük, azóta szinte minden hasonló kategóriájú és nagyobb gép ezt a sémát követi.

p1140823.jpg

A Lufthansa 737-esei azonban néhány dologban különböztek a többi légitársaság által megvásárolt változatoktól. A pilótafülkében a fej feletti P5-ös panelen fordított helyzetben szerelték be az össze billenő kapcsolót, és a Classic verzióknál nem igényelték az egyesített digitalizált hajtómű ellenőrző műszerblokkot, amelyek helyett a régi különálló elektro-mechanikus műszereket szereltették be. 

dsc_1276.jpgA "Lufi" által selejtezett gépek biztosra vehetően tovább repülnek majd más cégek színeiben, jövendő tulajdonosuk nem jár majd rosszul velük. A 737-es harmadik generációja a Next Generation már nem került a német cég állományába, hiszen Németország a legfontosabb alvállalkozója az Airbus-nak, így részben politikai döntés is volt az A320-as családra történő  típusváltás. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr10011925391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása