Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

Őrizzük a hagyományt.... de hogyan?

2017. május 19. - stonefort2

Helyes és szép dolog megőrizni a múlt haditechnikai eszközeit. Az új generációk számára érdekes és értékes információkkal szolgálnak a közeli és távolabbi múlt repülő emlékei, amelyek egykoron a magyar légteret védték. Az országban több helyen állítottak ki szolgálatból kivont repülőgépeket, amelyeket a laikusok is testközelből megnézhetnek.

p1200650.jpg

Az ilyenkor kapott felületes információk pontossága, hitelessége nem olyan fontos, mint például egy múzeumban, vagy olyan létesítményben, ahol katonák képzése folyik. Budapesten a Hungária körúton a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépülete mellett   évek óta látható akár az 1-es villamosból is  a 4404-es oldalszámú MiG-21MF vadászrepülőgép, amely 1971-ben érkezett Magyarországra, és 1997-ben lett kivonva az aktív szolgálatból. A közelmúltban egy ismertető adattábla is került a gép elé, de sajnálatos módon az azon szereplő információk félrevezetőek, mégpedig nagyon.

p1200649.jpg

Szomorú, hogy a fiatal tisztek egyébként magas szintű képzését végző intézményben senki sem akadt, aki mindössze pár perces internetes kattintgatással képes lett volna hiteles információkat gyűjteni a gépről, ha már rászánta magát az időjárás viszontagságainak ellenálló tábla elkészítésére.

p1200646.jpg

A táblán egy MiG-21-es fotó látható,, mégpedig egy bolgár "bisz", tehát egy másik  verzió. Nem találtak magyar MF változatú gépről képet? Az alatta lévő típus feliratba is bele lehet kötni. A MiG-21MF stimmel, de a vadászrepülőgép szó kís kezdőbetűvel írandó. Aztán jönnek sorra az adatok. A szerkesztő mentségére legyen mondva, hogy a MiG-21-es hossz adatai szinte mindenhol hibásan szerepelnek, így nem csoda, hogy itt is. A továbbiakban keverve láthatók az első F-13-as változat és az MF adatai, így a külső szemlélő totálisan fals képet alkothat a kiállított  gépről, amelynek a valóságban  mások a paraméterei, mint ami a táblán szerepel. .

p1200651.jpg

Talán felesleges kukacoskodásnak tűnhet a kifogásom, de mint a repülésben közel négy évtizedet eltöltő műszaki, (ebből egy évtizedet éppenséggel pont a MiG-21-es különböző változatain dolgoztam) hozzászoktam a pontos meghatározásokhoz. Tudom, hogy ez manapság nem mindenhol jellemző, de engem a "régi iskola" erre tanított. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr812526467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása