Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

Légi "igáslovak" Pápán

2018. június 12. - stonefort2

Június 10. ás 22. között tartják meg az ETAP-T 18 nemzetközi légi hadgyakorlatot Pápán, ahová ezúttal nem harci repülőgépek érkeztek. . A logisztikai háttér biztosításában és egy sor más fontos feladat végrehajtásában a katonai teherszállító repülőgépeké a főszerep, amelyek sokoldalú felhasználhatósága közismert. Nagy tömegű és méretű terhek nagy távolságra eljuttatása, vagy éppen levegőből történő ledobása, légi deszant kihelyezése nappal vagy éjszaka rutin feladat egy sor ország légiereje számára, de nálunk sajnos még nem. Talán ha megvalósul a korszerű teherszállító beszerzésére irányuló program, akkor  a magyar katonák is saját eszközökkel kapcsolódhatnak be a jövőbeni hasonló gyakorlatokba.

A belga, brit, holland, lengyel, norvég és olasz légierő egy-egy C-130 Hercules közepes teherszállító gépet küldött, rajtuk kívül a német Luftwaffe állományából kettő C-160 Transall, és a franciáktól egy Airbus A400M Atlas érkezett a dunántúli bázisra, ahol június 12-én tartották meg a gyakorlat sajtónapját. A lehetőségek és a körülmények sajnos csak korlátozott információ szerzést tettek lehetővé, a gépek közelébe nem juthattunk, a fotózás pedig többnyire  ellenfényben volt lehetséges, de erről természetesen nem a bázis sajtósai tehettek, Ők a régi jó szokásuknak köszönhetően a lehetőségek keretein belül igyekeztek a kedvünkben járni.

Repülés előtti felkészülés a bázis északi zónájában

dscn3874_resize.jpg

A norvégok C-130J Super Hercules gépe

dscn3880_resize_1.jpg

Lengyel "Herky" jobb fordulóban

dscn3954_resize.jpg

A britek C-130J gépe rendelkezett a legkomolyabb önvédelmi rendszerekkel

dscn3983_resize.jpg

Rakétaelhárító lézer a törzs oldalán

dscn3991_resize.JPG

dscn3995_resize.jpg

A franciák új üdvöskéje az A400M Atlas, amely még javában küszködik az új típusoknál előforduló gyermekbetegségekkel

dscn4050_resize.jpg

Az ősrégi Transall hamarosan leváltásra kerül

dscn3863.jpg

Hazai nosztalgia, egykoron Pápán szolgált MiG-21-esek

dscn3878.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr5714043672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása