Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

A kandahári fogoly és a szarvastehén

2019. január 04. - stonefort2

A fura cím repülőgépeket takar pontosabban egy merev- és egy forgószárnyas repülőgépet, vagyis helikoptert. A Magyar Légierőben az elmúlt évben már üzembe állt négy 2012 óta álló Mi-24-es, ezek mellé érkezik a napokban további négy gép a szentpétervári nagyjavítást követően. Az eredetileg az NDK légierejében szolgáló gépeket ajándékba kaptuk, de ezek közül anno mindösszesen kettő lett még a hazai javító kapacitást jelentő Dunai repülőgépgyár Rt. által felújítva és üzembe állítva. A 335 és 336 számú "nagyágyús" Mi-24P mellé most sorban érkezik meg a többi négy hasonló változatú.

2019. január 4-én kora este szállt le Kecskeméten az orosz Aviacon Zitotrans cég IL-76-os teherszállító gépe, fedélzetén a 331-es számú harci helikopterünkkel, amely a kilencvenes évek óta nem repült. És most jön a furcsa cím magyarázata. A szóban forgó teherszállító az RA 76842 számú IL-76-os kalandos múltra tekint vissza, ugyanis 1995 nyarán az afganisztáni Kandahar repülőterén kényszerítették leszállásra, ahol  a személyzetet foglyul ejtették a tálibok. Mivel a repülőgéppel további terveik voltak, ezért az orosz foglyoknak engedélyezték, hogy néha bekapcsolhassák a gép rendszereit, az üzemképesség ellenőrzése céljából. A dolog rendszeressé és megszokottá vált, a tálibok fegyveres felügyelete lazult, így egy év elteltével az orosz személyzet elérkezettnek látta az időt a géppel történő szökésre. Ez sikerrel járt, amiért a pilóták megkapták az Oroszország Hőse kitüntetést. Pontosan ez a gép hozta Magyarországra a 331-es Mi-24P harci helikopter, aminek annak idején a NATO-ban a Hind, vagyis szarvastehén kódnevet adták.

A "LIma" állóhelyre gurul a "kandahári fogoly"

dscn8340_resize.jpg

Felkészülés a kirakodásra

dscn8353_resize.jpg

A tehertér végén feltűnik a Mi-24P orra. A helikoptert a belső futódaruval mozgatták

dscn8367_resize.jpg

Már a saját "lábán"  a helikopter

dscn8378_resize.jpg

A főreduktort és a szárnyakat leszerelték a szállításhoz

dscn8406_resize.jpg

Még lesz vele munka bőven, mire újra repülhet

dscn8420_resize.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr1514536458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása