Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

Éleslövészeten a "régi-új" Mi-24-esek

2019. április 18. - stonefort2

A 2012 vége óta tartó "kényszerpihenőt" követően újra hadrendbe állított Mi-24-es harci helikopterek megtartották első éleslövészetüket, amire a szokott helyen a Hajmáskér közelében lévő lőtéren került sor. A forgószárnyasok a Veszprémtől északra lévő Újmajorba települtek tábori körülmények közé, ami megszokott az állomány számára. Egyelőre csak a beépített kétcsövű 30 mm-es gépágyút használták, mivel a többi fedélzeti fegyver újra rendszeresítése, beszerzése még hátravan, konkrétan a 80 mm-es nem irányított Sz-8-as és az irányított páncéltörő rakétákról van szó. 

dsc_0427.JPG

A lövészet újdonsága, hogy arra már éjszaka is sort lehet keríteni, ugyanis ennek érdekében a nagyjavítás során módosították a helikopterek fedélzeti rendszereit. A kabin belső világítása alkalmassá vált arra, hogy a pilóta és az operátor használhassa a sisakra szerelt éjjellátó készüléket, ami nagymértékben kiszélesíti a lehetőségeeket.

dscn0702.JPG

A földi JTAC (előretolt légi irányítók) célemgjelölő eszközeinek segítségével látja a helikopter személyzete azt a pontot, ahová a tűzcsapást kell koncentrálni. Az éjszakai bevethetőség nagymértékben javítja a túlélő képességet, mivel ha a helikopterek kikapcsolják a helyzetlámpáikat, akkor vizuálisan "láthatatlanok" a sötétben, elleneben a pilóta és az operátor nagyon is jól látja a megjelölt ellenséges objektumot.

Néhány fotó az előkészületekről, valamint az alkonyati és éjszakai lövészetről

 

Fotósok "kereszttüzében"

dscn0655.JPG

A főszereplő, a kétcsövű 30 mm-es gépágyú

dscn0673.JPG

Alkonyati fényben

dsc_0480.JPG

A kőrőshegyi pontnál

dsc_0577.JPG

Félelmetes látvány, pláne, ha tüzel

dsc_0595.JPG

Lövés közben. Látszanak a kihulló  üres lőszerhüvelyek

dscn0836.JPG

Nehéz elkapni a torkolattűz pillanatát

dscn0893.JPG

Éjszakai rácsapás nyomjelző lövedékekkel.

dscn0921.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr9514772862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása