Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

Szárnyaszegett Sólyom

2020. augusztus 19. - stonefort2

Hét évvel ezelőtt holt hamvába egy jobb sorsra érdemes vállalkozás. A 2012 elején bekövetkezett MALÉV csődöt követően megnyílt piaci rés egy részét tölthette volna be egy új magyar légitársaság, amelynek elindítása azonban áthatolhatatlan falakba ütközött. Noha elkezdődött az öregecske, de még hosszú ideig piacképes Boeing 737-500-asok felújítása és átfestése az új dizájnra, a hatósági engedélyek kiadása nem történt meg, bár nyilván ennek megalapozott reményében fogtak hozzá a gépek kiválasztásához, és a cseppet sem olcsó írországi nagyjavításhoz.

dsc_7134.jpg

Hogy a Sólyom alapítói mennyiben voltak realisták, nem tudom, de a megfelelő politikai támogatás hiányzott, az inkább a "barbi-színű" légitársaság irányában nyilvánult meg. Hiába választották a cég vezetői  a történelmi magyar szimbólumokat, hiába nevezték el az első gépet Álmos vezérről,  a siker elmaradt. Pedig a   HA-SHA érkezése jelentős eseményként lett tálalva, de ez kevésnek bizonyult. A hazai média jelentős része a hangsúlyos nemzeti jelképeken gúnyolódva fogadta az eseményt, ami találkozott az ellenérdekelt cég szándékával, végül ellehetetlenült az új légitársaság elindítása. 

dsc_7178.jpg

Ami bizonyos, a régi, de kitűnő minőségben nagyjavított és vadonatúj utastér belsőt kapott gép megállta volna a helyét a nemzetközi légi forgalomban. Ugyancsak bizonyos, hogy a MALÉV-tól kirúgott és már a Sólyomhoz szerződött utaskísérők is kiválóan ellátták volna a feladatukat, de nem kaptak lehetőséget a bizonyításra. Erősebb volt a konkurencia.

p1030028.jpg

Összesen három gép nagyjavítására és átfestésére került sor, majd a vállalkozás csődbe ment, pontosabban el sem kezdhette a tevékenységét. 

dsc_7227.jpg

Minden légitársaság első járatának "kijár" a tűzoltók víz-sugaras üdvözlése

p1020984.jpg

Álmos vezér

p1030006.jpg

A pilótafülke

p1030025_1.jpg

A futógondola állapota sokat elárul. Ez rendben volt

p1020999.jpg

Hiába "nemzeti" a kormány, a nemzeti jelképek nem elegendőek a sikerhez

p1030018.jpg

A HA-SHA "névtáblája"

p1030024.jpg

Érdekes színfolt lett volna a nemzetközi repülés világában

p1030021.jpg

(saját fotók)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr5716170194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása