Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

Zrínyi 2026 "részidő jelentés"

2018. december 13. - stonefort2

A Magyar Honvédség haderő fejlesztési programjának aktuális állásáról, és az ebből adódó feladatokról tartott ma tájékoztatót  Benkő Tibor honvédelmi miniszter a szolnoki helikopter bázison. Az esemény részben sajtónyilvános volt, így megtudhattuk, hogy a NATO által elvárt 2%-os költségvetési részesedést az előzetesen kalkulált 2024 helyett már korábban elérhetjük, mivel ezt lehetővé teszi az ország gazdasági teherviselő képessége. A személyi állomány illetmény emelése a tervek szerint történik, emellett természetesen folyik a technikai modernizáció is.

dscn8153_resize.JPG

Ennek néhány kézzel fogható eredményével találkozhattunk a repülőtér hangárjában berendezett kiállításon, ahol szerepelt az oroszországi nagyjavításról nemrégiben hazaérkezett Mi-24P harci helikopter,  új terepjárók és egyéb katonai járművek, valamint a napokban átadott ugyancsak új, hazai összeszerelésű kézifegyverek. Utóbbi téren jelenleg kissé vegyes a kép, a régi Kalasnyikov alapú gépkarabélyokat leváltja a cseh CZ BREN, de ezek mellett a szolnoki különleges erők állományában megmarad az amerikai M4 is. Az újdonságok között volt a közeli légi felderítési feladatokra beszerzett amerikai RQ-11 Raven drón, amit nem tudni mi okból , de nem lehetett lefotózni. A kisméretű kézből indítható repülő eszköz méretéhez és képességeihez képest elképesztően drága, egy komplett egység négy géppel, két földi irányító készlettel és tartalék alkatrészekkel 170 ezer dollárba kerül, legalábbis a hozzáférhető információk szerint. Ilyen kategóriájú eszközünk már volt, az izraeli Skylark sorsa azonban a cikkíró számára ismeretlen.

dscn8166_resize.jpg

A miniszteri beszámolón elhangzott, hogy  a közeli jövőben sor kerül a közepes szállító helikopterek beszerzésére is, amelyek a már megrendelt könnyű Airbus Helicopters H145M mellé érkeznek majd Szolnokra, hasonló 20 darabos mennyiségben. Noha a típust még nem nevezték meg, erősen valószínűsíthető újra európai megoldás, talán  a Super Puma valamely korszerűsített utód verziójának rendszeresítése. (jól saccoltam, december 14-én bejelentették 16 db Airbus Helicopters H225M megrendelését) Ugyancsak ismeretlen hogy a légvédelem milyen új fegyverrel váltja le a reménytelenül elavult és többször kényszerűen hosszabbított üzemidejű régi orosz Kub komplexumokat, és a jelenleg jelképes  páncélos erők mely harckocsi típusra cserélik a T-72-ket. Amíg a humán területen lezajló változások, előrelépések adatai nyilvánosak, sajnos a technikai területen éppen ellenkezőleg, nagyon keveset tudunk.

A légierő harci repülőgép állománya nem változik belátható időn belül, a kecskeméti bázison üzemelő Gripen-ek képességei azonban kis lépésekkel javulnak. Már rendelkezésre állnak a Litening lézeres célfelderítő és megjelölő rendszer konténerébe integrált   ROVER rendszer elemei, amely lehetővé teszi azt, hogy a földi előretolt felderítő JTAC egységekkel képi és video felvételeket cseréljenek, ezen felül már gyakorlaton demonstrálták a precíziós csapásmérő képességet, GBU-12-es lézervezérlésű bombákkal.

A légi szállítási kapacitás az utóbbi időben a média érdeklődés középpontjában volt a már beszerzett és üzembe állított A319 személyszállítók és a kisebb Dassault Falcon 7X gépek miatt. Ezek mellé mindössze három "igazi" katonai szállítógép rendszeresítése várható, de hogy mely típus, az ugyancsak nem nyilvános. 

dsc_0114_resize.jpgdsc_0081_resize.jpg

A szolnoki tájékoztató része volt a dinamikus bemutató, amelyet a helikopteres alakulat az ugyanitt állomásozó különleges műveleti zászlóalj katonáival közösen hajtott végre. Ma szerepeltek először sajtónyilvános eseményen a nagyjavított Mi-24-esek, a géppár a levegőből fedezte a katonákat helyszínre szállító Mi-17-est és a  földi akciót.  Sajnos a legtöbb látnivaló totálisan ellenfényes volt, így csak kevés használható felvétel született, de ennek ellenére köszönettel tartozunk a bázis sajtótisztjeinek.

dsc_0141_resize_1.jpg

dsc_0200_resize.jpg

dsc_0217_resize_1.JPG

dsc_0264_resize.jpg

dsc_0308_resize.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr614477816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása