Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

"Légierős" villámlátogatás Litvániában

2019. augusztus 13. - stonefort2

A Magyar Légierő  59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázisának állománya május eleje óta nem csak itthon teljesít szolgálatot, hanem Litvániában is. A három Balti-állam, Lettország, Észtország és Litvánia ugyanis nem rendelkezik légierővel, viszont a  szomszédos "nagy medve" barátságtalan viselkedése miatt szükségük van légterük szuverenitásának biztosítására. Ezt a NATO tagállamok négyhavi váltásban végzik, a Siauliai város melletti légi bázison. Idén már második alkalommal települtek a magyar Gripen vadászgépek Litvániába, először 2015 őszén végezték a közös szövetségesi feladatok rájuk eső részét.

A Honvédelmi Minisztérium augusztus 13-ára szervezte meg annak lehetőségét, hogy több médium is beszámolhasson katonáink külföldi munkájáról. Ezt megkönnyítette, hogy már rendelkezésre állnak személyszállítási feladatokra szolgáló repülőgépek a légierőben, most a 604-es oldalszámú Airbus A319-es kapta a feladatot, hogy a helyszínre vigyen minket. A látogatás mozgalmasnak bizonyult, ugyanis ottlétünk alatt is sor került "Alpha" riasztásra, vagyis tényleges azonosítatlan (persze orosz) repülőgép elfogására, nemzetközi légtérben. 

A légierő nemrégiben rendszeresített szállító gépei, jelenleg Ferihegyen állomásoznak, mivel Kecskeméten a reptér rekonstrukciója folyik.

p1310380.jpg

Ék alakú magyar felségjel a szárnyon

dscn4879.jpg

Szokatlan a légi utaskísérők öltözete, akik természetesen katonák, de ugyanolyan profik és kedvesek, mint a stewardess-ek.

dscn4876.jpg

Leszállás közben elhúztunk a készültségi gépeknek helyet adó könnyűszerkezetes hangárok előtt

dscn4899.jpg

A BAP (Baltic Air Policing) ötvenedik váltását végzik a magyarok. A táblán az eddigi résztvevők. A légierővel rendelkező NATO tagállamok közül alig néhány nem vett részt, például a horvátok és görögök. A lengyelek viszont talán a szomszédság okán is, átlagon felül képviseltették magukat.

dscn4928.jpg

A litván, lett és észt lobogó mellett ott van a magyar, a spanyol és a NATO zászlaja is. A jelenlegi szolgálatban az ibériai harci gépek is részt vesznek.

dscn4951.jpg

Felfegyverzett Gripen

p1310337.jpg

Riadó! A géphez rohanó pilótának a lába sem éri a földet.

dscn4967.jpg

Hajtómű pörög, rendszerek bekapcsolva, a gép felszállásra kész

dsc_0903.jpg

 

Gurulás a pályárap1310335.jpg

Két gép felszállt, kettő másik tartalék

p1310338.jpg

Nem UFO, Gripen

dsc_0885.jpg

Visszatérő géppár

dscn5005.jpg

Feladat teljesítve, gurulás vissza a könnyűszerkezetes hangárba

dscn5028.jpg

A 40-es számú gép oldalán lévő jelzések egy elcsapott őzre, és egy kassai kényszerleszállásra utalnak

dscn5029.jpg

Félmillió dolláros "érv" a légi betolakodók ellen. AIM-120C-5 AMRAAM rakéta

dscn4963.jpg

Tábornoki beszámoló

dscn5104.jpg

A feladatban szintén ugyanitt részt vállaló spanyolok EF-18M Hornet vadászgépei

dsc_0994.jpg

Úton hazafelé

p1310343.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr2115008224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása