Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

Öreg Puma, nem vén Puma

2016. november 04. - stonefort2

2016.november 3-án egy érdekes helikopter szállt le Ferihegyen. A Royal Air Force XW232-es lajstromjelű Puma HC.2-es forgószárnyasa nem mai gyerek, gyökerei még a hetvenes évekre nyúlnak vissza. Az alapvetően francia konstrukció azonban jól bevált, és érdemes lett üzemidő hosszabbításra, valamint ezzel párhuzamosan korszerűsítésre.

dsc_0161_1.jpg

24 gép esett át a módosításon 2013-ra, amelynek során nagyobb teljesítményű Makila 1A1 hajtóműveket építettek be, digitalizálták a pilótafülke műszerfalát, és kiterjedt elektronikus önvédelmi rendszereket építettek be. Ezek antennái, szenzorai jól látszanak a gép orra alatt, törzsén és faroktartóján.  

dsc_0174.jpg

A típussal kapcsolatos érdekesség, hogy számos példányát Romániában nagyjavították, a Bákóban lévő gyár ugyanis licenc alapján gyártotta a típust, és a minőségbiztosítási rendszere megfelelt a RAF számára is. A HC.2-esek üzemidejét eredetileg 2025-ig akarták kitolni, de ez megtoldották még tíz évvel. 

dsc_0179.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr4511929507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása