Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

Szoba kilátással

2017. március 01. - stonefort2

A világ egyik leginkább "fotogén" légi bázisa Svájcban található. A Bern kantonban lévő Meiringen repülőtér jellegzetessége, hogy két oldalt meredek sziklák határolják, és a szokatlanul rövid, 2 km-es pálya előtt és mögött ugyancsak hegyek találhatók.

dsc_1178.jpg

A spotterek számára bakancslistás helyet kipipáltam, rövid ottlétünk idején az időjárás szerencsésen alakult. A légi bázisokra, repülőgép kiállításokra  tervezett látogatásaink szervezésénél fontos szempont a szálláshely távolsága. Az angliai Farnborough-ból az egész napos talpalást követően holtfáradtan nem egyszer még másfél-két órás távolságra van az elfogadható árú szálláshely. Meiringenben ez nagyon másként  alakult. A reptér területén elterülő, pár tucat házból álló Unterbach faluban található a Rössli Gasthaus, egy szerény kis szálloda.  Átlagos vendég sikítófrászt kapna, ha a szobája mindössze 241 méterre (pontosan mért távolság) lenne egy aktív repülőtér futópályájától, ahol ráadásul nem a manapság már csak "suttogó" utasszállítók, hanem 150 decibellel bömbölő vadászgépek szállnak fel.

dsc_1232.jpg

Nekünk azonban éppen ez jelentett fő vonzerőt, a repülések szünetében kényelmes körülmények között lehetett tölteni az időt és letölteni a fotókat, míg máshol naphosszat ácsoroghat az ember távol minden szükséges civilizációs létesítménytől és pihenési lehetőségtől. A mellékelt fotó a szálloda ablakából készült, ez azért nem teljesen ideális hely, hiszen a környező épületek kitakarják a látómező jelentős részét, de maximum pár száz méteres gyaloglással tökéletes fotózási lehetőségek adottak.

dsc_1610.jpg

A szoba ablakából készült fotó

dsc_1527.jpg

A reptéri étkezde tetőteraszáról azért jobb a kilátás.

dsc_1597.jpg

Légiharc gyakorlásra száll fel az F/A-18C Hornet. A bal szívócsatorna oldalán infravörös és televíziós célfelderítő konténer, a bal szárnyvégen gyakorló AIM-9X Sidewinder rakéta látható. A képet egy régebben használt földdel borított repülőgép fedezék tetejéről készítettem.

Meiringenben ritkán használják a gépek előkészítésére a szabadban lévő zónát. A Hornet-ek a hegy gyomrában kialakított hosszú bunker rendszerből "bújnak elő" és a vontatóról történt lecsatlakoztatásukat követően percekkel már gurulnak a felszálláshoz. A repülés utáni ellenőrzésekre ugyancsak a hegy alatti alagútban kerül sor. 

dscn0388.jpg

A háttérben látható a bunker bejárata.

dscn0433_1.jpg

A 28-as pályára ráforduló Hornet

A meiringeni túra nem éppen olcsó, hiszen Svájc Európa egyik legdrágább országa. Ennek ellenére az igazán "elvetemült" spotterek számára erősen ajánlott, hiszen ilyen festői reptéri környezetet máshol nem találni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr6412305335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása