Repülés, repülőgépek

jetplanes

jetplanes

Repülő műalkotás a tűz és jég földjéről

2021. március 21. - stonefort2

                                      

2021  március 21-én délután egy szokatlan repülőgép szállt le Ferihegyen. Menetrenden kívül, bérelt járatot teljesített az izlandi Icelandair légitársaság TF-FIR lajstromjelű repülőgépe. Már maga az is szokatlan, hogy a távoli, de egyébként földrajzilag Európához sorolt szigetország légitársasága erre jár. Régebben néha teherszállító Boeing 757-esei repültek néha Budapestre, de akkor „csak” a szokványos festésű gépüket láthattuk.

dsc_3421.jpg

Az északi ország Icelandair légitársaságának állományában azonban van néhány egészen rendkívüli, különleges festésű 757-es. Ezek ugyan már öregecskék, de esztétikai szempontból magasan „verik” a később kifejlesztett, korszerűbb és gazdaságosabb típusokat. Noha az utasforgalomból már javarészt kikoptak, de teherszállítóként a Boeing 757F több cég, például az amerikai FedEx és UPS színeiben is rendszeres vendég Ferihegyen. Az izlandiak azonban még javában alkalmazzák utasszállításra. 

dsc_3431.jpg

Több olyan légitársaság létezik, amely minden egyes repülőgépet elnevezi valamely történelmi személyről vagy éppen mint a jelen esetben, földrajzi helyről. A TF-FIR lajstromjelű repülőgép ugyanis a Vatnajökull nevet kapta, amely nem más, mint egy gleccser. Ez  Izland déli részén csúszik lassan a tenger felé. A 7500 négyzetkilométer területű, 3000 köbkilóméteres térfogatú 380 méteres átlagos és 950 méteres maximális vastagságú jégtömb a világon az egyik legnagyobb a maga nemében, így Izlandon méltán ismeri mindenki a nevét. Egy másik 757-esüket az északi fény motívumai díszítik, és az a Hekla Aurora névre „hallgat”.

dsc_3438.jpg

Hozzánk azonban a gleccser és jéghegy díszítésű másik gép érkezett, amely feladatának végeztével hamarosan távozott, de sajnos már messze nem tökéletes fényviszonyok között.

dsc_3446_1.jpg

A szóban forgó Boeing 757-es 200 üléses konfigurációban 1994. január 21-én emelkedett első alkalommal a levegőbe MSN 26242 gyári számmal, majd a spanyol Iberia légitársaság állományában teljesített szolgálatot. Több tulajdonos váltás után állapodott meg az Icelandair flottájában, ahol máig repül. 2004 óta viseli a gleccser nevét és a színpompás festését. Csak remélni lehet, hogy nem először és utoljára láttuk Ferihegyen.

dsc_3447.jpg

Felszálláskor már sajnos erősen leromlottak a fényviszonyok

dsc_3479_1.jpg

Remélem, hogy a charter szállítási feladat második etapjára is ugyanezt, vagy a másik díszfestett "Hekla Aurora" gépet küldik.

A bejegyzés trackback címe:

https://jetplanes.blog.hu/api/trackback/id/tr616472974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása